top of page

Om snöbengalen

Både siamesfärgen och burmafärgen finns nedärvd i bengalrasen. Siamesfärgen har beteckningen Cs (lynx) och burmafärgen har beteckningen Cb (sepia). 

Färggener finns alltid i dubbla par hos katten vilket betyder att kattungen ärver en färggen från mamman och en från pappan. När man parar en lynx med en sepia får kattungen en färggen av varje dvs. Cs/Cb vilket ger minkfärgen. Därav finns det tre olika snöfärger. 

Cs/Cs (lynx)

Cb/Cb (sepia)

Cs/Cb (mink) 

Isa är en mink med aquablå ögon. Hon är ljusare och lite kallare i färgen.
" Isa är en mink (Cs/Cb) med aquablå ögon. Hon har en ljusare variant av minkfärgen som också nedärvs av föräldrarna. "

I klippet ovan kan du både läsa mera om snövarianterna hos bengalkatten och se en film där man visar hur de skiljer sig. 

Burmafärgen ger en lite mer varm och mörkare ton till snöbengalen och den är den mörkaste av de tre varianterna. Ögonfärgen blir ofta grön men även bärnstensfärg och aquablå förekommer. 

Minkfärgen är en mellanfärg mellan sepian och lynxen och den är då mellanmörk med en del individer som blir mer varma och gyllene i färgen och en del mer kalla och ljusare i färgen. Lite beroende på hur föräldrarna ser ut då det nedärvs. Ögonen ska vara aquablå hos minken men även gröna ögon förekommer. 

Lynxen är den ljusaste varianten och den föds helt vit. Mönstret utvecklas allt eftersom hos lynxen och inte förrän vid 1 års åldern kan man vara säker på hur mönstret ser ut. Ögonen ska vara klarblå hos lynxen. 

En intressant aspekt av snöfärgerna är att de styrs av värmen. Därför är alla varianterna ljusare på sommaren när det är varmare väder och mörkare på vinterhalvåret. Ju mer de utsätts för värme  ju ljusare blir pälsen. 

bottom of page